Jao Camp, Botswana

Botswana

FOTO: archiv CK Marco Polo

Nádherná scenérie delty Okavango

Řeka Okavango je unikátní už tím, že neústí do žádného moře nebo oceánu, ale „ztrácí se“ v poušti Kalahari. Těsně před tím, než se ztratí, vytváří řeka Okavango deltu, která patří mezi nejslavnější delty světa. Byla zapsána do seznamu UNESCO a stala se pojmem ve světě safari. Delta mění svou tvář podle ročních období a množství vody, kterou do oblasti přivede řeka Okavango. Jsou období, kdy můžete v deltě jezdit terénním vozem, a jindy musíte na stejném místě použít loď. Tam, kde jste pozorovali divoké psy válející se v prachu cesty, se najednou povalují hroši potopení ve vodě. Delta má mnoho tváří a všechny stojí za to. Jsou cestovatelé, kteří sem jezdí jen v období sucha, a jiní, kteří se těší, až se delta zaplní vodou. V každém případě toto místo tvoří nádhernou kulisu pro nejromantičtější safari lodge na jihu Afriky.

Setkání se lvem je zážitkem i v deltě Okavango a v rezervaci Moremi.

Setkání se lvem je zážitkem i v deltě Okavango a rezervaci Moremi.

FOTO: archiv autora

Pulzující srdce delty

Srdcem delty Okavango je rezervace Moremi.  Rezervace plná kontrastů. Je to vlastně rozlehlá oáza obklopená pouští Kalahari. A v oázách je vždy všechno mnohem koncentrovanější, barvy jsou sytější a boj o přežití je mnohem dynamičtější. Moremi je pulzující srdce delty Okavango. Mění svou tvář podle ročních období a množství vody, kterou okolní krajinu napájí řeka Okavango. Tam, kde jste ještě před pár týdny mohli projíždět terénním vozem, se dnes můžete pohybovat jen na lodi, a tam, kde jste nedávno mohli pozorovat skupinku hrochů, se dnes prohánějí v prachu divocí psi. Jsou lidé, kteří sem přijíždějí zásadně v období sucha a jiní, kteří milují dobu, kdy se Moremi mění v jezero s vystupujícími ostrůvky vyvýšené krajiny. Každé období má své kouzlo, svá pravidla a svou dynamiku.

Prostředí rezervace Moremi velmi vyhovuje leopardům. Dá se tvrdit, že oni jsou opravdovými pány tohoto území.

Prostředí rezervace Moremi velmi vyhovuje leopardům. Dá se tvrdit, že oni jsou opravdovými pány tohoto území.

FOTO: Archiv cestovatelského portálu Sopka.cz

 

Velká pětka a mnohem víc

Návštěvníky, kteří do Moremi zavítají poprvé, hodně překvapí, že se tu setkávají se zvířaty, která by očekávali na rozlehlých planinách východní Afriky. Zebry a pakoně se dokonale přizpůsobili životu v deltě. Nemigrují jako velká stáda. Vše, co potřebují, mají kolem sebe na celkem malé ploše. Žijí v mnohem menších skupinách. Stejně tak buvoli, kteří jinde tvoří i stohlavá stáda, žijí v Moremi spíše v malých komunitách nebo dokonce samotářsky. O to jsou nervóznější a nebezpečnější. I predátoři se museli přizpůsobit prostředí. Lvi, leopardi, gepardi a hyeny se v některých okamžicích chovají odlišně od svých příbuzných na rovinách nebo v buši.

Nosorožci se pomalu vracejí na území Moremi a jejich populace za pomoci člověka roste.

Nosorožci se pomalu vracejí na území Moremi a jejich populace za pomoci člověka roste.

FOTO: Archiv cestovatelského portálu Sopka.cz

Naděje pro nosorožce

Bezpečnostní opatření a přírodní podmínky natolik znepříjemnily život pytlákům, že se dá o Botswaně mluvit jako o naději pro zachování genofondu některých ohrožených druhů. Největší naděje se připisuje projektu zachování genofondu nosorožců. Postupně jsou umísťováni i do míst, kde už dlouhá léta žádná populace nosorožců nežila. Botswanská strana na tomto projektu velmi úzce spolupracuje s partnery z Jihoafrické republiky, kde je stále složitější nosorožce ochránit. Agresivita pytláků na území Jihoafrické republiky roste rok od roku a musejí se hledat nové cesty, jak nosorožce ochránit. Zdá se, že osídlení Moremi populací nosorožců je ten správný nápad.

Přečtěte si zajímavé články o ochraně nosorožců.
Na území rezervace Moremi žije více než 30 000 slonů. Většina z nich putuje z místa na místo.

Na území rezervace Moremi žije více než 30 000 slonů. Většina z nich putuje z místa na místo.

FOTO: archiv autora

Sloni jsou třešinkou na dortu

Počet slonů v Moremi se mění podle sezón. Mnohem víc jich je v rezervaci v období sucha, ale dost jich zůstává trvale. V celé deltě se odhaduje počet slonů v nejvyšší sezóně přes 30 tisíc jedinců. Nároky na potravu jsou samozřejmě obrovské, a pokud by takový počet slonů zůstával v deltě trvale, bylo by to pro ekosystém smrtící. Naštěstí cosi zatím neprozkoumaného pudí slony k neustálému pohybu, a tak má příroda šanci na oživení. Na místě zůstávají především staří mohutní samci, kteří už nemají sílu na dlouhé cestování. Ti si najdou nějaký stále zelený kout s měkkou trávou a tam „zdomácní“.

Zastávka v savaně na svačinu.

Zastávka v savaně na svačinu

FOTO: Hana Pšeničná, CK Marco Polo

Ideální destinace pro expedice

Kdo chce ušetřit, může se vydat do Botswany s expedičním náklaďákem. Při cestách pustinou se náklaďák stává pro všechny domovem na kolech. Domovem nejen pro cestující, ale i pro řidiče (průvodce). Teprve daleko od civilizace poznáte, jak je důležité, že váš domov připravovali lidé, kteří mají osobní dlouholetou zkušenost. Vše musí mít své místo. K technickému prostoru se musí přistupovat podobně jako v letadle. Lednice na jídlo a pití, skladovací prostory pro stany a matrace, profesionální plynová kuchyně, zdravotnické potřeby, náhradní díly pro auto atd. atd. atd. Kouzlo je v detailu – váš domov na kolech jich má spoustu a při cestě pustinou je oceníte. Tenhle domov na kolech vám vrátí pocit objevitele, který měli cestovatelé před mnoha desítkami let. V pustinách Botswany je náklaďák naprosto ideální.

Jao Camp, Botswana

Jao Camp, Botswana

FOTO: archiv CK Marco Polo

Romantici hledající luxus jsou v Botswaně na správném místě

I ti, pro které by putování náklaďákem rozhodně nebylo, protože hledají pohodlí a luxus, si v Botswaně přijdou na své. A pokud mají navíc romantickou duši, je Botswana to nejlepší místo pro jejich dovolenou. Africká divočina je drsná, plná násilí a nebezpečí. Potravinový řetězec je neúprosný a nemilosrdný. Kdo je jeho součástí, musí být stále ve střehu. I ti, kteří se právě chystají na někoho zaútočit, mohou být vzápětí zabiti někým jiným. Mohlo by se zdát, že psát v takových souvislostech o romantice je absurdní. Jenže my lidé máme jednu velkou výhodu – nejsme součástí potravinového řetězce. Alespoň většinou. A můžeme vše pozorovat zvenčí jako neuvěřitelné přírodní divadlo. A tady už je romantika na místě.